نرمافزار مورد علاقه هیلاری کلینتون که چندی قبل در مصاحبهای به عنوان بخشی از فناوری که "به جریان آزادانه اطلاعات به داخل و خارج ایران و همچنین در میان ایرانیان کمک می کند"، به آن اشاره کرده بود، با استعفا و کنارهگیری مهندس توسعه این پروژه، اختلاف بین طراحان و منتفی شدن آن از اساس منجر شده است.
به گزارش رجانیوز، فناوری مربوط به یک پروژه مهم ایالات متحده که ادعا شده بود برای کمک به ایرانیان، در گریز از سد سانسورِ اینترنت طراحی شده است، از کار افتاده و این هفته پس از آن که مهندس توسعه این پروژه نرم افزاری این ماجرا را یک مورد "عدم موفقیت امنیت نامعمول- امنیت هایپ" خواند موجی از اتهامات و رد اتهامات متقابل را در پی داشت.
این طرح که هِیستَک نام دارد، بخشی از موج گسترده تری است که ایالات متحده با پشتیبانی فعال وزارت امور خارجه این کشور برای آنچه که ادعا میکرد ترویج آزادی بیانِ اینترنت در برابر برخی نظامهای سرکوبگر است، آن را به راه انداخته بود.
اما در ایمیل استعفا نامه ای که دانیل کولاسیونه مهندس توسعه پروژه سه شنبه نوشت اعلام کرد که منتشر کردن یک نرم افزار تست نشده و نا امن "فاجعه آمیز" است.
وگنی موروزف، وبلاگ نویس و پژوهشگر اینترنتی که همه پرسی اینترنتیِ وی درباره هِیستک، موشکافی را درباره این نرم افزار برانگیخت و به از کار افتادن آن منجر شد، اعلام می کند: «کسی نمی گوید که حق آزمایش این نرم افزار را ندارند ولی بدون اینکه جان مردم را در معرض خطر قرار دهند، باید آن را آزمایش کنند.»
این برنامه را یک توسعه دهنده نرم افزار ?? ساله، اهل سان فرانسیسکو به نام آستین هیپ برای پشتیبانی از آزادی اینترنت در طول انتخابات مورد مناقشه سال گذشتهی ایران، به صورت اولیه طراحی کرده بود. آقای هیپ در گفتوگوی این هفته خود گفت که او از دستمزد "شش رقمی" خود به خاطر دنبال کردن این پروژه به صورت تمام وقت چشم پوشیده است و افزود: «همه حق دارند بدون ترس از مجازات سخن بگویند.» جیکوب اَپل باوم، مسئول توسعه و بازبینی هِیستک می گوید: «استفاده از این نرم افزار بسیار خطرناک است، باورنکردنی است؛ اولین کاری که می کند این است که به همه می گوید که شما در حال استفاده از نرم افزار هِیستک هستید.» و ادامه می دهد: «و این باعث می شود که فرد، هدف قابل تشخیصی شود.» آقای هیپ می گوید هِیستک در دوبی آزمایش شده بود و قرار بود به بسیاری از کشورهای دیگر نیز عرضه شود. آقای کولاسیونه روز سه شنبه از طرح کنارهگیری و ادعا کرد که در این مدت موجب گمراهی اش شده بودند و در ایمیل استعفا نامه اش قید کرد که «این نرم افزار به اندازه ای که اپل باوم می خواهد مخاطره انگیز است.» وی (کولاسیونه) درباره نسخه ای که برای ایرانیان تنظیم شده است، میگوید که این یک ابزار تشخیصی است و هرگز قرار نبوده است که منتشر شود، چه رسد به انجام عملیات نامعمول- هایپ. وی می افزاید: «یک بار استفاده از آن در محیط های تحت کنترل خطرناک است و به شمار دفعات و چگونگی استفاده کاربر، خطر آن چندین برابر می شود که این فاجعه بار است.»
آقای هیپ، پیش از اعتراف آقای کولاسیونه گفته بود که در توسعه هِیستک دچار چند اشتباه شده بود. وی این موارد را به پای سن و سال کم خود گذاشت و نبودِ الگوهایی که پروژه را بر آن پایه ریزی کند. او می گوید: «ای کاش یک نفر به من دستورالعملی می داد.» یکی از حامیان سابق آقای هیپ می گوید: «آقای هیپ خوش قلب است ولی با توجه رسانه ها دست و پایش را گم کرده است.» هیپ می گوید تنها «چند ده نفر» در ایران از نسخه آزمایشی هِیستک استفاده کرده اند و به تمام آن ها در مورد خطر امنیتی بالقوه این نرم افزار هشدار داده شده است. ولی پاتکین آذرمهر، ضدانقلاب ایرانی مقیم لندن می گوید که آقای هیپ در ماه مارس (شش ماه پیش) به او گفته بود که بیش از پنج هزار نفر از شبکه هِیستک بهره می برند. وی می افزاید که درباره خطر بالقوه این نرم افزار و یا این که تنها به صورت نسخه آزمایشی موجود است هیچ هشداری دریافت نکرده و خود او نیز به پنج نفر در ایران آن را ارسال کرده است؛ هرچند که هیچ یک از این پنج نفر نتوانسته بودند آن را راه اندازی کنند.